Kardoen

Kardoen (Cynara cardunculus) is eigenlijk een vergeten groente, die verwant is aan de artisjok. Samen behoren ze tot de distelachtigen en zo zien ze er ook zeker uit. De wilde kardoen is een kruidachtige vaste plant, die tot anderhalve meter hoog kan reiken. Hij verdedigt zich met tot drie centimeter lange doornen. Zijn woeste uiterlijk wordt weer een ietsje verzacht door prachtige violetkleurige bloemen.

De kardoen leeft in vele landen rondom de Middellandse Zee en werd al duizenden jaren geleden getemd en geteeld. Sommigen geloven dat het woord 'kardoen' afkomstig is uit het Grieks en verwant is aan het woord kaktos. Da's niet juist: de Romeinen leenden het woord van de Kelten want daar betekende ard 'scherpe punt' of 'stekel'.
In oude vergeelde kruidenboeken komen we soms de Latijnse term Herba Card tegen. Die term is daarna verbasterd tot het Frans klinkende Card d'Herba. Precies zoals nu nog steeds het geval is probeerden heelmeesters door het gebruiken van jargon hun vak interessanter te laten klinken. Beide termen betekenen in begrijpbaar Nederlands gewoon 'kardoenkruid'.

Zelfs de beroemde historicus Plinius (23nC-79nC) roemde de kardoen al om zijn bijzondere helende krachten. Vooral de bladeren werden in de traditionele heelkunde gebruikt voor chronische lever- en galproblemen, geelzucht, botontkalking en ouderdomsdiabetes (diabetes type-2).

De tijd staat niet stil en daarom heeft de wetenschap de kardoen ondertussen ontleed. Bekend is dat het eetlustopwekkende en vetverbrandende eigenschappen heeft. Bovendien zou het een cholesterolverlagend effect hebben, waardoor het inderdaad de kans op botontkalking en hartproblemen kan verminderen. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat de werkzame stofjes in de kardoen bloedsuikerverlagende eigenschappen hebben.

Als groente is de kardoen hier misschien in de vergetelheid geraakt, maar wij Friezen zijn de medicinale krachten van deze plant zeker niet vergeten. Wij stoppen een extract van de kardoen in onze Beerenburg want je weet maar nooit waar het goed voor kan zijn.

No comments:

Post a Comment