Rood sandelhout

In sommige goede soorten Beerenburg kunt een exotisch klinkend ingrediënt aantreffen met de naam galiatoer. Binnen de Nederlandse taal is die term geheel vergeten, maar in de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) wisten de handelaren de galiatoer zeker op waarde te schatten. Galiatoer is een verbastering van het Franse woord calliatour en daarmee werd ooit rood sandelhout (Pterocarpus santalinus) bedoeld. Wanneer dat hout bewerkt wordt komt er een heerlijke geur van sandelhout vrij. De etherische olie van sandelhout wordt zelfs nu nog in parfums voor mannen gebruikt.

Rood sandelhout wordt alleen maar in enkele streken van zuidelijk India aangetroffen. Het prachtige roodgekleurde hout werd in China eeuwenlang zeer hoog aangeschreven en werd gebruikt voor de productie van meubels. Omdat de kleine boom zeldzaam was en bovendien zeer langzaam groeit was het hout zeer kostbaar. Zo kostbaar zelfs dat keizers uit de Ming- en Qing-dynastieën de hele productie voor zichzelf opeisten. Behalve in het keizerlijk paleis in Peking mocht niemand anders in China meubels, gemaakt van rood sandelhout, bezitten.
Inwendig gebruik van rood sandelhout bleek volgens de overleveringen een groot aantal voordelen te bezitten voor de gezondheid. Het is zowel bitter als zoet van smaak. Het werkt bijzonder heilzaam om het brandend gevoel van maagzuur te verminderen, het zou goed werken tegen diarree, chronische dysenterie, hoofdpijn, ontstekingen, koorts en overmatige dorst (hyperdipsia).

Ik kan mij voorstellen dat u meent dat men in het verre verleden soms iets te gemakkelijk geloofde in de helende kracht van bepaalde planten en dat u wat meer bewijs wilt zien. U bent daarin zeker niet de enige. Wetenschappelijk onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat de kracht van rood sandelhout zelfs groter is dan gedacht. Een extract van rood sandelhout bleek dodelijk te zijn voor diverse bacteriesoorten, waaronder de zelfs de levensgevaarlijke Escherichia coli ofwel de e.Coli-bacterie. Ook bleken er twee stofjes in te zitten, savinine en calocedrine, die in een reageerbuisje werkzaam lijken te zijn tegen een aantal tumoren.

No comments:

Post a Comment